Wanneer de staat van het voegwerk te wensen over laat kan het zijn dat de gevel zijn primaire functie gaat verliezen, namelijk vocht weren. Het kan zijn dat vochtdoorslag hierbij vrij spel kan krijgen en daardoor de binnenzijde van uw woning kan aantasten.
Het renoveren van het voegwerk is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is er een estetisch aspect. Een mooi gevoegde gevel ziet er stukken beter uit dan een gevel waarvan het voegwerk lelijk gebarsten of gescheurd is. Ten tweede is goed voegwerk van belang omdat het de gevel beschermt tegen weersinvloeden.
Bij renovatie van de voegen wordt er meestal begonnen met het uitslijpen of uithakken van het oude voegwerk. Men probeert hierbij het slechte, aangetaste voegwerk zo diep mogelijk te verwijderen zonder hierbij het metselwerk te beschadigen. Nadat dit is gebeurd, wordt de volledige gevel gereinigd zodat er geen stof, vuil en voegresten achterblijven. Het is belangrijk dat dit voorbereidende werk nauwkeurig wordt uitgevoerd anders bestaat de kans dat het nieuwe voegwerk op termijn los gaat komen. Is de muur eenmaal schoon, dan kan met starten met het aanbrengen van de voegmortel.
Het is belangrijk dat de juiste soort voegmortel wordt gebruikt. Hoe deze voegspecie is samen gesteld hangt af van de eisen die eraan worden gesteld. Door te variëren in de verhouding cement, zand en kalk kan men verschillende hardheden bereiken. Door gebruik te maken van verschillende voegtechnieken kan men ongeveer twaalf typen voegen creëren. Voorbeelden hiervan zijn: verdiepte voeg, platte voeg, uitspringend, gekamd, vol en getamponeerde voegen. De platte dichtgestreken voeg wordt overigens het meest toegepast bij woningen.
Indien u meer informatie over het herstellen van uw voegwerk of wilt u weten wat de specifieke mogelijkheden bij uw woning, bedrijfspand of geveldeel zijn?