Soms kan het voorkomen dat alleen reinigen met water het "hogedruk reinigen" niet meer voldoende is omdat de het vuil te diep in de steen is getrokken. In veel gevallen is het stralen van de gevel dan een uitkomst. Een gevel stralen is echter wel een intensievere klus waarbij meer komt kijken dan het reinigen met hogedruk. In de volksmond wordt deze reingingsmethodiek vaak zandstralen genoemd echter deze term is niet juist. Vroeger werd er voor het stralen veel kwartszand gebruikt De term zandstralen is hier van afgeleid. Inmiddels is duidelijk dat blootstelling aan inhaleerbaar kristallijn kwartsstof zoals bij stralen zeer ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengt in de vorm van de ademhalingsziekte silicose.

In de meeste landen is het nu verboden om te stralen met straalmiddelen die meer dan 1% vrij kwarts bevatten. Kwartszand bevat over het algemeen meer dan 90% vrij kwarts! Tijdens het stralen breken de zandkorrels uiteen in zeer kleine deeltjes van minder dan 5 micron. Deze deeltjes worden geïnhaleerd, komen vast te zitten in de longen en veroorzaken zo ernstige ademhalingsproblemen, silicose (stoflongen) en mogelijk zelfs longkanker.

 

Is stralen dan nog wel mogelijk?

Uiteraard is het nog steeds mogelijk om uw gevel te laten stralen. Er zijn namelijk zit middelen die minder dan 1% kwarts bevatten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Aluminium Silicaat (slak), Olivine en Red Garnet. Al deze straalmiddelen bevatten veel minder dan de toegestane 1% vrije kwarts. Wij geven de voorkeur aan Olive. Olivine is een mineraal wat goed verwerkbaar is. 

 

Wat is stralen eigenlijk precies? 

Wanneer u gevel gestraald word word er een mineraal toegevoegd aan het water zodat er een schurend effect ontstaat. U kunt het als het ware zien dat er een klein laagje van de baksteen afgeslepen word. Doordat dit gebeurt is dit ook de meest intensieve manier van gevelreiniging en daardoor het meeste geschikt voor de zwaarste vervuilingen. Doordat er een mineraal aan het water toegevoegd word is het slijpend effect op de steen groter, dit betekent dat ook delen die niet gestraald mogen worden (denk aan ramen, kozijnen, deuren) afgeplakt worden om schade te voorkomen. 

 

Wilt u weten of het stralen van uw gevel ook iets voor u is? 

Als u wilt weten of het stralen van uw gevel bij u behoefte past en neem dan contact met ons op. Onze gevelspecialist zal alle voor- en nadelen met u bespreken. Uiteraard zal hij ook gelijk vrijblijvend een offerte kunnen uitbrengen voor u. 

Vraag vrijblijven informatie aan!